Ervaringen van ouders

Waarom ik Olivia bij Kino meteen op de grond wilde zetten

en bij de andere kinderopvang angstvallig in mijn armen hield

We zochten een KDV met een visie, natuurlijk spelen en biologisch eten. We zijn op allerlei leuke plekken gaan kijken, maar bij Kino Kinderopvang maakten de mensen voor ons het verschil.

Toen we bij jullie binnenkwamen zat een leidster achter in de grondbox met een baby’tje in haar armen dat niet in bed wilde slapen. Dat gaf mij het vertrouwen dat jullie echt naar het kind kijken, wat hij nodig heeft, en dat deze kleintjes nog niet aan ‘de regels’ van in bed slapen hoeven te voldoen als dat even niet lukt, maar dat jullie de geborgenheid dan voorop stellen. Ze zat daar heel gezellig en geduldig en dat gaf mij een veilig gevoel. Een andere leidster was een kindje aan het verschonen en praatte er heel rustig tegen, over wat ze allemaal aan het doen was. Zo’n soort betekenis geven leek me erg fijn voor een baby. Alle twee straalden ze rust en warmte uit.

Al snel gingen we op de grond zitten omdat de ruimte daar heel erg toe uitnodigt. Door de vloerverwarming en omdat alles zo laag is. Daardoor kon ik de opvang echt vanuit de ogen van een baby bekijken.

Het was heel fijn om te zien dat Olivia meteen ging rondkruipen en dat er zo’n leuk en slim speelgoed was. Ook sprak het me aan dat kinderen alles zelf konden ontdekken en jullie ze niet in stoeltjes zetten, wat ze zelf nog niet kunnen. En dat er geen kindjes in kinderstoelen zaten te wachten of huilen tot iedereen ging eten, maar dat ze dat op hun eigen moment doen.

Toen we ook bij de peuters werden rondgeleid zei de leidinggevende de kindjes gedag en vertelde dat we even op bezoek kwamen. Dat vond ik heel respectvol, we kwamen immers hun ruimte binnen.

Dat het klein was, had als voordeel dat ik alles goed in me op kon nemen en niet een lange rondleiding door veel verschillende groepen kreeg of  ‘op een kantoortje’ een intakegesprek had, terwijl je kind daar uiteindelijk geen tijd gaat doorbrengen. Als toekomstige ouder ervaarde ik aandacht voor ons bezoek en ik vind het heel leuk dat er een besloten ouderportaal is met foto’s. Zo kan ik ook aan mijn familie in het buitenland – waar kinderopvang helemaal niet zo normaal is en door de oma’s gedaan wordt, laten zien dat ze hier ook echt in goede en warme handen is 🙂

Lieselotte

moeder van Olivia

Er wordt echt naar het individuele kind gekeken

Kino is voor ons een heel fijn tweede thuis voor de kinderen. Zes jaar geleden ontdekte ik Kino. Ik ben zelf pedagogisch medewerker geweest, dus ik was best kritisch. Spontaan kwam ik de eerste keer binnenvallen, zonder afspraak, en Irene maakte direct tijd om mij te vertellen over haar kinderdagverblijf. Goed teken! En dat bleek. Met veel passie runt zij met haar team het kinderdagverblijf. Irene heeft een sterke visie over de ontwikkeling van het kind, geïnspireerd op Emmi Pikler. Daar is de locatie, het speelgoed en het team volledig op afgestemd. Er wordt echt naar het individuele kind gekeken en er is veel ruimte voor ouders om te leren loslaten en het kind vertrouwd te maken op het kinderdagverblijf. Zelfs nu wij verhuisd zijn buiten de stad, zijn wij toch teruggekomen om ons zoontje ook naar Kino te kunnen laten gaan. We zijn onwijs blij met deze beslissing. Bijna het hele team werkt daar nog steeds. Ze doen alles om het kind op zijn gemak te stellen. Ze zijn zeer betrokken en je merkt als je binnenkomt al de rust op de groep. Kino zou ik liever een thuis noemen dan een kinderdagverblijf. Ga zo door!

Chantal

De liefdevolle en respectvolle benadering zie je overal in terug

Ik wens alle kinderen toe dat ze tijdens hun eerste levensjaren worden ‘opgevangen’ zoals ze dat bij Kino doen. Als moeder had ik me geen betere opvang kunnen wensen. Alle mensen die bij Kino werken zijn stuk voor stuk hele fijne, betrokken en pedagogisch sterke mensen. Ze kijken echt naar wat ieder individueel kind in de groep nodig heeft en hebben een hele liefdevolle en respectvolle benadering naar kinderen. Deze benadering is overal in de opvang terug te vinden: ze hebben bijvoorbeeld prachtige materialen en uitdagend speelgoed, geïnspireerd door Montessori. Je merkt het ook aan de manier waarop ze met invallers omgaan als er iemand ziek is of met vakantie: het wordt bijna altijd met collega’s binnen Kino opgelost en anders met vaste invallers die de kinderen kennen. Er is dus veel aandacht voor de emotionele veiligheid van kinderen. Ook als ouder heb ik het contact als heel prettig ervaren. Je wordt altijd heel hartelijk ontvangen en goed geïnformeerd. Alles gaat in goed overleg, en als je daarom vraagt, denken ze met je mee. Kortom: Kino is echt een warm bad dat we enorm gaan missen als mijn dochter binnenkort naar school gaat!

Dieke